Tagi

, , , , , , , , , , ,

Ciasto to można wykonać na szybko lub troszkę się pomęczyć. Wersja pierwsza wymaga więcej herbatników, w wersji drugiej pieczony jest biszkopt. Obie wersje są słodziutkie i na pewno kaloryczne 😉 ale jakie pyyyszne.

3 Bit

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 8 łyżek cukru
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki tortowej
  • 1-2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 mały cukier wanilinowy
  • szczypta soli

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier u ubijamy dalej. Jak już białka są  dodajemy żółtka i jeszcze chwile ubijamy. Łączymy delikatnie z mąką oraz proszkiem do pieczenia. Pieczemy 20-30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Składniki na masę budyniową:

  • 0,5 litra mleka
  • 1/3 szklanki cukru
  • cukier wanilinowy
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • żółtko
  • 200 g masła

Z mleka, cukrów, żółtka oraz mąki gotujemy budyń. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce budyniu.

Masa śmietanowa:

  • 400 ml śmietany kremówki
  • 2 fixy do śmietany
  • 2-3 łyżki cukru pudru

Śmietanę ubijamy a jak zacznie gęstnieć dodajemy fixy oraz cukier puder. Ubijamy aż masa będzie odpowiednio gęsta.

Dodatkowo:

  • puszka mleka skondensowanego gotowanego Gostyń
  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 70g herbatników

Biszkopt przekrawamy na dwa blaty. Jeden smarujemy mlekiem skondensowanym ugotowanym. Układamy herbatniki, wykładamy krem budyniowy i przykrywamy drugim blatem. Na wierzch wykładamy ubitą masę śmietanową i posypujemy startą czekoladą. Kiedyś robiłam na samych herbatnikach a do masy krówkowej dodawałam zmielone orzechy. Było równie pyszne choć już nie tak mocno słodkie.

Reklamy