Tagi

, , , , , , , , , , , , ,

Zrobiłam raz i już więcej nie będę szukała przepisu, ten jest znakomity. Przepis pochodzi z książki Jamie’go Olivera „Każdy może gotować”. Przepis trochę zmodyfikowałam i jest banalny w wykonaniu a tak przygotowany sos na pewno posmakuje każdemu. Dodatkowo dobrze przechowuje się zamrożony więc można zrobić więcej i poporcjować ;).

spaghettiSkładniki:

  • 2 grube plastry wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego (nie dawałam)
  • odrobina rozmaryny
  • 2 czubate łyżeczki  suszonego oregano
  • 2 czubate łyżeczki suszonej bazylii lub pęczek świeżej
  • 500 g mielonego mięsa mielonego (wołowego, wieprzowego lub wołowo-wieprzowego)
  • 150 ml czerwonego wina
  • puszka pomidorów bez skórki
  • 5-6 szt suszonych pomidorów w oliwie
  • 450 g makaronu spaghetti
  • sól i pieprz
  • około 10-15 dag parmezanu

Boczek kroimy w drobną kostkę. Cebulę, czosnek, marchew drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju dodajemy oregano, szczyptę rozmarynu i bazylię, wrzucamy pokrojony boczek. Smażymy aż się ze złoci. Kolejno dodajemy warzywa i smażymy około 7-8 minut. Dodajemy mięso mielone oraz pomidory z puszki i pokrojone w kostkę suszone, dolewamy wino, solimy i pieprzymy. Dusimy pod przykryciem około godziny. Zdejmujemy z ognia. Ser ścieramy na tarce i część dodajemy do sosu a część zostawiamy do posypania.

Reklamy