Tagi

, , , , , , , , , , , , , ,

Makaron pierwsza klasa 😉 na co dzień i od święta. Bardzo dobry, szybko się robi i bardzo szybko znika. Przepis pochodzi ze strony Doradca Smaku, choć trochę wzbogacony. Dla fanów makaronu polecam wypróbować 😉

makaron-z-sosem-cztery-serySkładniki:

  • 500g makaronu rurki (penne)
  • 150 g boczku surowego wędzonego
  • 1 szalotka
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • biały pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • majeranek
  • 150 ml bulionu warzywnego (u mnie rosół)
  • 100 ml białego wina wytrawnego
  • 100g sera koziego
  • 150-200g sera gouda
  • 100g sera z niebieską pleśnią
  • 100g sera parmezan

Twarde  sery ścieramy na tarce o dużych oczkach, miękkie kroimy w kostkę. Makaron gotujemy w solonej wodzie. Boczek i szalotkę kroimy w kostkę. Do garnka wrzucamy boczek i smażymy, aż wytopi się trochę tłuszczu. Dodajemy pokrojoną szalotkę i podsmażamy. Dolewamy białe wino i dosypujemy majeranek (u mnie więcej niż łyżka). Chwilę gotujemy na małym ogniu aż część wina odparuje. Następnie dolewamy bulion i jeszcze gotujemy. Wlewamy śmietanę i dodajemy sery miękkie. Ciągle mieszamy żeby się nie przypaliło. Następnie dodajemy sery twarde i mieszamy aż do całkowitego rozpuszczeni. Na koniec doprawiamy odrobiną gałki i białym pieprzem. W dużej misce lub dużym garnku łączymy z makaronem i delektujemy się smakiem ;). Do takiego sosu doskonale nadają się i inne makarony np. spaghetti czy też tagliatelle. Czytałam, że również nadaje się do gnocchi.

Reklamy