Tagi

, , , , , , , ,

Mi torcik bardzo smakuje, choć jest tak słodziutki że jedna porcja wystarcza na cały dzień. Paweł stwierdził, że zbyt słodki więc już pewnie nie zrobię bo sama jeść go nie zamierzam ;). Przepis przyniesiony z pracy, dla wszelkich fanów bezy polecam 😉

tort-bezowy-rafaello

Składniki na 3 blaty bezowe:

  • 6 białek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1,5 szklanki zmielonych migdałów
  • pół szklanki płatków migdałowych

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i ubijamy dalej. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy razem z migdałami. Wykładamy na wyłożoną papierem blachę robiąc trzy okrągłe blaty o średnicy około 22 cm. Posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy z termoobiegiem przez 1 godzinę i 15-20 minut w temperaturze 150 stopni.

Składniki na krem:

  • 2/3 szklanki śmietany kremówki 30%
  • 450 g serka mascarpone
  • 2/3 szklanki cukru pudru (ja dałam dużo mniej a i tak ciasto strasznie słodziutkie)
  • 1 szklanka wiórek kokosowych
  • 3 łyżki likieru kokosowego Malibu

Śmietanę i serek przekładamy do dzieży i ubijamy do zgęstnienia. Dodajemy cukier puder, wiórki oraz likier. Mieszamy szpatułą i dzielimy masę na 2 części. Na pierwszy blat bezowy wykładamy jedną część, przykrywamy drugim blatem, na to wykładamy drugą część masy i przykrywamy trzecim blatem. Torcik odstawiamy do lodówki, najlepiej na noc aż blaty bezowe zmiękną. Kroimy ostrym niżem najlepiej z piłką.

Reklamy