Tagi

, , , , , ,

Kolejny przepis zaczerpnięty z przepisowni i dedykowany na THERMOMIX. Działania jeszcze do końca nie sprawdziłam, ale wierzę że pomaga :). Jak w domu panuje choroba to trzeba wszystkiego próbować 😉 a w smaku bardzo dobre czego się nie spodziewałam.

20170204_172229Składniki:

  • 1 grapefruit
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 obrana cytryna bez pestek
  • 2 czubate łyżki miodu
  • 2-3 szklanki wody
  • mały kawałek imbiru (można pominąć)

Grapefruita obieramy, przekrawamy ale nie usuwamy pestek. Cytrynę obieramy ale usuwamy pestki ;). Owoce przekładamy do blendera, dodajemy obrany imbir oraz ząbek czosnku, miód i blendujemy około 2 minuty, aż z owoców będzie gładki mus. Na koniec dodajemy wodę i  mieszamy.  Jeżeli ma działać jak antybiotyk pijemy podgrzany do temperatury 50 stopni Celsjusza.

UWAGA:Jeżeli chcemy przechowywać „na później” to naczyń nie należy zakręcać gdyż potrafi eksplodować. Przechowujemy w lodówce do kilku dni. Przy dłuższym staniu jest bardziej gorzki więc radzę wypić szybko.

Advertisements