Tagi

, , , , , , , ,

Znane są pod nazwą pączki wiedeńskie lub gniazdka. Przepis na nie pochodzi ze strony Moje Wypieki.  Robiłam pierwszy raz i wyszły super. Mięciutkie, długo utrzymywały świeżość, a przede wszystkim smakowały Emilce ;).

paczki-hiszpanskieSkładniki:

  • szklanka wody
  • 100g masła lub margaryny
  • szczypta soli
  • 200 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • tłuszcz do smażenia

Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy masło i sól, podgrzewamy aż do roztopienia. Na koniec zmniejszamy ogień i wsypujemy mąkę, cały czas mieszając aż do momentu kiedy ciasto stanie się gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka. Jak ciasto jest dobrze wystudzone to przekładamy do dzieży i miksujemy. Wbijamy po jednym jajku, ciągle miksując. Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty o boku około 10 cm. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy gniazda na posmarowany tłuszczem papier do pieczenia. Kółka powinny być o średnicy 6-7 cm.  Tłuszcz rozgrzewamy w szerokim rondlu  do temperatury 180 stopni Celsjusza i smażymy po 4-5 minut z każdej strony. Wkładając pączki papierem do góry, jak się odkleją to papier wyjmujemy. Wyjmujemy i odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.

Składniki na lukier:

  • 200 g cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2-3 łyżki gorącej wody

Utrzeć razem i udekorować nim pączki.

 

Advertisements