Tagi

, , , , , , , , , , ,

Powiem wam, że nie spodziewałam się, że to ciasto mi posmakuje a jednak. Jest lekkie, orzeźwiające i ma taki inny smak niż typowe serniki na zimno. Polecam wypróbować. Przepis zaczerpnięty z blogu Moje Wypieki.

Składniki na biszkopt:

  • 2 duże jajka
  • 70 g cukru
  • 50 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie kisielu cytrynowego bez cukru

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i ubijamy aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy żółtka i ubijamy dalej. Do masy dodajemy przesianą mąkę oraz kisiel. Mieszamy delikatnie przy pomocy szpatułki do połączenia się składników. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i delikatnie przekładamy ciasto. Pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez 15-20 minut (do suchego patyczka). Boki biszkoptu oddzielamy dopiero po przestudzeniu.

Składniki na masę:

  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 łyżka żelatyny w proszku
  • 0.5 l kefiru

Galaretkę przesypać do naczynia, dodać żelatynę i zalać 250 ml wrzącej wody, dokładnie wymieszać, do rozpuszczenia. Odstawić do wystudzenia i lekkiego stężenia. Do zimnej i tężejącej galaretki dodać kefir, cały czas mieszając rózgą kuchenną do całkowitego połączenia się. Tężejące wylać na biszkopt i wstawić do lodówki.

Składniki na wierzch:

  • 1 duża puszka brzoskwiń w syropie, ( ja dałam dwa małe słoiki)
  • sok z brzoskwiń + woda
  • cukier do smaku
  • żelatyna około 3 łyżeczki

Brzoskwinie odsączyć pokroić w półksiężyce i wyłożyć na masę. So soku dodajemy wodę tak aby wyszło łącznie około 2 szklanki, ewentualnie dosładzamy. Sok podgrzewamy i rozpuszczamy w nim żelatynę. Odstawiamy do wystudzenia i lekko tężejący wylewamy na brzoskwinie.

 

Reklamy