Tagi

, ,

Przepis pochodzi ze strony Przekąski na imprezę. Robiłam pierwszy raz i na pewno nie ostatni. Parówka smakuje jak parówka ale ciasto super, mięciutkie i lekko puchate. Polecam wypróbować.

Składniki:

  • 0.5 szklanki mąki kukurydzianej
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • jajko
  • 0.5 szklanki mleka
  • 0.5 łyżeczki soli (ja dałam troszkę więcej)
  • 0.5 łyżeczki papryki mielonej słodkiej
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • olej do smażenia
  • parówki lub frankfurterki
  • dodatkowo patyki do szaszłyków

Wszystkie składniki mieszamy razem. Ciasto powinno być gęste. Przelewamy do wysokiej szklanki. Parówki przekrajmy na pół (kiełbaski na około 5-6 cm kawałki). Każdy kawałek nadziewamy na patyczek, zanurzamy w cieście i smażymy na głębokim oleju na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy z ulubionym sosem np. czosnkowym.

Reklamy