Tagi

, , , , ,

Jest to przystawka, która doskonale smakuje i rewelacyjnie się prezentuje. Jest łatwa i szybka w wykonaniu. Można pokusić się i stworzyć różne warianty smakowe, dodając np. koperek, paprykę konserwową lub zwykłą, rzodkiewkę co kto lubi. Przepis pochodzi ze strony Swojskie jedzonko.

oie_8TnoxEYmU1fg


Składniki:

  • ok. 20-30 dag szynki konserwowej lub zwykłej (najlepsza konserwowa prostokątna)
  • ok. 200-300 g twarogu naturalnego President lub innego serka naturalnego
  • 2-3 ogórki konserwowe
  • 5-6 podgrzybków marynowanych
  • łyżka chrzanu
  • 4 łyżki majonezu
  • 1,5-2 łyżki żelatyny (jeżeli są wysokie temperatury powietrza to można nawet ciut więcej aby dłużej postała na stole, choć i tak szybko znika)
  • sól, pieprz do smaku
  • ja dodałam jeszcze odrobinę kuminu rzymskiego
  • dodatkowo: koperek, natka pietruszki, papryka marynowana lub świeża

Szynkę ułożyć tak aby plastry zachodziły na siebie i tworzyły prostokąt. Do miski przełożyć serek, dodać majonez, chrzan i przyprawy. Grzybki i ogórki pokroić w drobną kostkę i również przełożyć do miski. Wszystko wymieszać i spróbować, ewentualnie jeszcze doprawić do smaku. Żelatynę wymieszać w 4 łyżkach wrzącej wody. Do żelatyny dodać 1-2 łyżki serka i wymieszać, a następnie przelać do reszty masy. Jak masa zacznie się ścinać to rozsmarowujemy ją na szynce. Ciasno zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Zawinąć roladę w folię spożywczą lub aluminiową i odstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny. Podawać pokrojone w plastry.

Reklamy