Tagi

, , , , , ,

Przepis na tę szarlotkę pochodzi ze strony wiszniowka.pl. Niby zwykła szarlotka ale bez kruszonki na wierzchu i przez to lepiej się prezentuje a i lepiej smakuje ;). Szybciej znika z talerza niż się robi ;). Polecam

Składniki na ciasto (blacha 20×33):

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła lub margaryny
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Z podanych składników zagnieść ciasto. Wyłożyć je na wyłożonej papierem do pieczenie blaszkę. Podpiec w 180 stopniach Celsjusza (góra-dół) przez około 15 minut.

Składniki na jabłka:

Według przepisu powinno się kilogram jabłek zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wymieszać z 3 łyżeczkami cynamonu. Do swojej szarlotki użyłam jabłka przygotowane na zimę (uprażone z cukrem i przyprawami) z litrowego i półlitrowego słoika. Wykładamy je na podpieczone ciasto.

Składniki na bezę:

  • 5 białek
  • łyżeczka octu
  • 250g cukru
  • odrobinę cukru wanilinowego
  • szczypta soli

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i ubijamy aż cukier się rozpuści. Na koniec dodajemy ocet i jeszcze chwilę ubijamy. Białka wykładamy na jabłka i pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez 50 minut.

Reklamy